Bijgaand artikel is geschreven door Marcel Nijland, S.W. Schukking en Luc A.A. Janssens. Het gaat over richtlijnen voor de ontwikkeling van het bewegingsapparaat bij jonge honden. Zie: http://www.marcelnijland.nl/tip/:

Eerlijk is eerlijk: ik zie meer overprikkelde pups door te veel/het verkeerde doen, dan pups die te weinig doen, maar het stukje geeft wel stof tot nadenken. Het is vooral kijken naar hoe moe de pup is, zowel lichamelijk als geestelijk. Daarnaast is het ook mogelijk dat mensen niet te veel of te weinig doen, maar het verkeerde of het verkeerd doseren: bijvoorbeeld door de week te weinig en in het weekend te veel. Gelijkmatiger doseren verkleint de kans op problemen.

Dit geldt overigens niet alleen voor pups maar ook voor volwassen honden –> Ik heb vanochtend les gegeven in het bos dat prachtig is met deze vrieskou. En dan lijkt opeens iedereen een hond te hebben. Terwijl met regen opeens niemand een hond heeft.

Kortom: het is maatwerk en dat maakt het best lastig zo nu en dan. Het is vooral kijken waar de pup/hond het beste op gaat. Dus, moe&voldaan in plaats van oververmoeid/overprikkeld/hyperactief door te veel, of ongelukkig/gefrustreerd/hyperactief door te weinig of het verkeerde. En soms is het proberen en kijken waar je op uitkomt.

Dit artikel is overgenomen van de facebookpagina van Michelle Vrolijk.