Feestdagen-tips

Oja! Wat doen we met de hond?De feestdagen staan voor de deur. De planning over wat we gaan doen, wat we gaan eten, met wie we ze vieren, is bij velen al in volle gang. Gezelligheid in het vooruitzicht, of niet natuurlijk; daarover zijn de meningen veelal verdeeld. Maar dat het drukte en vaak ook onrust met zich meebrengt zal iedereen met me eens zijn.

En in al die drukte vergeten we met groot gemak de hond. Want waar ons trouwe maatje de rest van het jaar in een behoorlijk ritme meedraait in ons huishouden, is hij tijdens de feestdagen veelal niet meegenomen in de planning. En daar wil ik het graag over hebben. Wat doen we met de hond?

Past de hond in het plaatje?
Je hebt het helemaal bedacht: dit jaar komt de hele familie bij jou eten. Het huis vol. Eerst een borrel, dan een amuse… en dan… In je hoofd deel je de dag al in. Of je bent uitgenodigd. Heerlijk! Dit jaar hoef je je alleen druk te maken over een passend Kerstcadeau voor de gastheer en –vrouw en that’s it. Je kunt volop genieten en je laten verwennen.

Deze twee varianten en alles wat je zelf nog aan scenario’s kunt bedenken zijn vaak uitgedacht zonder dat de hond wordt meegenomen in je gedachten. Goed om bij stil te staan. Want past je hond in het plaatje? Kan hij omgaan met een huis vol visite? Trekt hij de stress van zijn baasjes die lopen te redderen om alles piekfijn in orde te brengen voor het bezoek komt? En bij het tweede voorbeeld, voelt hij zich op zijn gemak in een vreemde omgeving. Of nog belangrijker: is hij welkom bij de mensen die jou hebben uitgenodigd? En zo ja, heb jij dan zin om uit je verwen-stand te komen en je hond aandacht te geven?

Goed om je af te vragen of je hond in het plaatje past. Zo ja, helemaal prima! En wees kritisch: vínd jij dat hij in het plaatje past of is dat ook echt zo voor je hond?

Zo nee, dan is het zaak een oplossing te bedenken. Je plannen aanpassen of oppas zoeken voor je hond.

Plan honden-tijd in
Heb je besloten dat je hond in het plaatje past, plan dan nu al ‘honden-tijd’ in. Denk aan uitlaatrondes, voertijd, speeltijd en ‘gewoon even rust in huis’ tijd. Door het vooraf te bedenken, is het op de dagen zelf geen last. Dan hoort het er bij en als je het met voldoende aandacht doet, heb je gelijk een heerlijk rustmoment in de drukte!

Verdeel de zorgtaken
Ongeacht je rol tijdens de feestdagen, is het zinvol om met de andere verzorgers van de hond af te spreken wie wat doet met de hond. Door dit vooraf te bespreken, is de hond verzekerd van zorg en komt niet alle zorg op jouw schouders terecht. Dat is niet alleen prettig voor als jij chef de cuisine bent, maar ook als je te gast bent. En voor de hond scheelt het een hoop stress als hij zonder morren of gedoe verzorgd wordt door iemand die voorbereid is en met plezier tijd voor hem vrij maakt.

Manage zijn ruimte
De visite komt bij jou en je hond is er bij. Daar waar je normaal gesproken samen met huisgenoten en hond de ruimte benut, komen er nu opeens mensen bij. De ruimte moet verdeeld worden. Bedenk vooraf waar jouw hond een prettige plek rustplek kan hebben uit de drukte. Dat hij alles een beetje kan overzien en niet het risico loopt dat men op zijn plek gaat zitten of staan.

Ga je op bezoek en mag je hond mee? Zorg dan voor een lekkere rustplek uit de loop met zijn eigen kleed of kussen, het liefst in de buurt van jou of iemand anders waar je hond zich vertrouwd bij voelt. Als je hond het gewend is, kun je ook zijn bench meenemen. Daarmee baken je heel helder voor alle aanwezigen èn je hond zijn plek af.

Afbakenen en niet opbergen!
Helaas wordt er nog vaak gekozen om de hond bij bezoek dan maar helemaal op te bergen. Hij gaat de hele tijd in de bench, in een aparte kamer, naar buiten. Als dit iets is wat je hond gewend is en prettig vindt bij drukte, is er geen probleem.
Maar… is het een makkelijke oplossing om zo je handen vrij te hebben, krab je dan nog eens achter je oren! Want wat zeg je dan eigenlijk tegen je hond? Dat hij er niet bij mag zijn, er niet bij hoort en dat hij nu even pech heeft. Niet echt een fijne manier van omgaan met elkaar. Afbakenen van een veilige rustige plek geeft een heel andere boodschap: “Ja het is anders vandaag, maar we zijn er voor je”.

Regisseer je hond
“Ik berg m’n hond liever op als er bezoek komt, hij is zo druk anders!” Een veel gehoorde tekst. Zo jammer. Want als jouw hond het hele jaar door leert hoe hij om dient te gaan met bezoek, zal hij dat ook tijdens de feestdagen doen. Wellicht wat minder rustig dan anders omdat alles al onrustig is, inclusief jijzelf, maar dan heeft hij wel de basisprincipes al onder de knie.

Weet je dat jouw hond springt? Lijn hem aan en voorkom dat hij springt. Of als hij het geleerd heeft, leg je hem op z’n plek met wat lekkers. Weet je dat jouw hond blaft? Haal hem weg uit de situatie en vraag iemand anders om de visite binnen te laten. Of je laat hem even blaffen en leidt hem daarna af met iets wat hij leuk vindt. Blijft je hond blij met het bezoek en zwiept hij met zijn staart de koffie kopjes van de salontafel? Als je hem de rest van het jaar hebt geleerd dat het ‘klaar’ is en hij ergens anders mag gaan liggen, is er natuurlijk geen probleem. Is je hond dat niet gewend dan kun je hem afleiden met wat lekkers en op zijn veilige plek laten liggen.

Regisseer het bezoek

Dan het bezoek of de mensen waar jij op het bezoek bent. De neiging van mensen om zich te willen bemoeien met jouw hond is vaak groot. Bereid je daar op voor, dat scheelt een hoop stress. Als jij duidelijk in je hoofd hebt hoe jouw hond deze dag gaat doorbrengen in het gezelschap, is er ook veel minder ruimte voor goedbedoelde adviezen.

Wees helder naar je bezoek hoe je wilt dat ze met jouw hond omgaan. Voorkom ongewenste situaties als het mee laten eten van allerlei lekkers omdat ‘het zo’n schatje is’ of dat iemand zich plots opwerpt als hondentrainer en wel even laat zien hoe goed jouw hond naar hem luistert. Als jij de regie in handen neemt, is het voor alle partijen prettig.

Regisseer de kinderen

Tijdens feestdagen zitten kinderen vaak hoog in hun energie. De feestelijkheden, zoetigheden, cadeautjes èn alle regelstress van hun ouders, kunnen kinderen behoorlijk parten spelen. Het feit dat ouder s ‘ook graag feest willen vieren’ maakt dat kinderen vaker iets mogen, zeker als ze wat extra druk op hun ouders zetten. De kans dat de hond onderwerp wordt van aandacht is groot. De kinderen willen hem wellicht knuffelen, voeren, uitlaten. Als jouw hond dat gewend is en blij wordt van de kinderen is er geen probleem. Maar de meeste honden ontwijken hypergedrag en onduidelijkheid en zullen liever op hun veilige plek blijven liggen onder jouw toeziend oog dan ‘in handen vallen’ van opgeschoten kinderen.

Regie van jouw kant is ook hier van groot belang. In de feestdrukte zie je makkelijk signalen van ongemak bij je hond over het hoofd. Dus ‘better safe than sorry’ en zorg dat je hond zonder kinder-stress met bijbehorend afwijzend gedrag van zijn kant, de feestdagen door kan komen.

Teveel gedronken? Laat de hond met rust!
Feest vieren gaat meestal gepaard met lekker eten en drinken. Vaak ook véél eten en drinken. Allemaal prima en gezellig, maar bedenk dat een glaasje teveel een behoorlijk effect heeft op ons gedrag, onze geur en ons weldenkend vermogen. Drie zaken waar een hond niet op zit te wachten. Het zal niet de eerste keer zijn dat een hond een dronken bezoeker afwijst en dit een averechts effect heeft, waardoor de hond zich genoodzaakt voelt zich te verdedigen. Of dat een dronken eigenaar plots voor vreemde situaties komt te staan omdat hij in zijn benevelde toestand een foute inschatting heeft gemaakt.

Ik zeg niet dat je een speciale ‘BOB’ moet hebben die de hond verzorgt tijdens de feestdagen, maar zorgen dat de hond verzekerd is van veilige begeleiding door bewust te zijn van je drankinname is wat mij betreft een must.

Hond bij hond op visite

Niet alleen jij hebt de vraag ‘Wat doen we met de hond?”, die vraag heeft elke hondenbezitter. Dus als je met meerdere hondenbaasjes een feestdag wil vieren heb je een extra punt van aandacht. Als jullie honden elkaar kennen en goed met elkaar overweg kunnen, is het scenario vrij simpel. Je maakt meerdere afgebakende plekken in huis en elke eigenaar regisseert zijn eigen hond. Handig is het om vooraf met elkaar af te stemmen wat de ‘spelregels’ zijn in het huis van de ontvangende partij. Ook is het handig om vooraf de honden elkaar te laten ontmoeten, in de tuin of bij een wandeling. De spanning is er dan zowel bij honden als mensen af en het feest kan beginnen.

Heb je echter honden die elkaar niet kennen of die elkaar niet echt aardig vinden, dan is er wat meer werk en zelfs de belangrijke vraag vooraf: “Moeten we dit wel willen?” Besluit je om goede redenen deze honden wel bij elkaar te brengen, is het zinvol om vooraf de honden kennis te laten maken tijdens een wandeling. Niet gelijk aan elkaar laten snuffelen, maar samen oplopen en wennen aan elkaars aanwezigheid. Gaandeweg is al vrij snel te zien hoe de honden wel of niet matchen met elkaar.

Gaat het goed, neem ze dan aangelijnd mee naar binnen. Laat de bezoekende hond aangelijnd de ruimte verkennen en observeer hoe de ontvangende hond hier op reageert. Is er spanning? Begeleid ze dan beiden naar hun afgebakende plek en zorg dat ze niet in elkaars persoonlijke zone kunnen komen. Dit kan met behulp van de lijn vasthouden of (één van) de honden in een bench te doen, waar de ander dan uiteraard niet bij in de buurt komt.

Blijkt buiten al dat de honden elkaar niet accepteren, dan is het apart houden van de honden een must. Bij voorkeur ook uit elkaars zicht. Zeker voor een ontvangende hond is het een zeer zware opgave een ongewenste hond in huis te tolereren. Voorkom deze onnodige stress!

De thuisblijvende hond

Besluit je de honden niet samen te brengen,dan heeft de hond in het ontvangende huis baat bij alle tips in dit artikel. De thuisblijvende hond dient uiteraard ook opgenomen te worden in de planning. Denk aan uitlaatrondes en de totale tijd dat je hem alleen laat. Regel zijn verzorging op tijd als je dit aan derden overlaat.

En dan nog de standaard dingen
Naast al deze zaken hebben we natuurlijk nog de standaard zaken:

  1. Let op met allerlei versnaperingen die niet geschikt of zelfs ronduit gevaarlijk zijn voor je hond, zoals chocolade
  2. Denk aan kwispelstaarten in combinatie met kaarsen
  3. Hang geen lekkernijen in de Kerstboom op hond-hoogte en wellicht helemaal niet als je hond dol is op eten
  4. Let op kinderen met lekkers in hun handen op neushoogte van de hond. Dat geldt overigens ook voor volwassenen… als je geanimeerd zit te praten vergeet je je eten nog wel eens. En veel honden weten dat!
  5. Wees duidelijk tegen Hersenwerk-honden dat de cadeautjes niet voor hen zijn.

Ik schrijf dit artikel voor de maand december, maar eigenlijk geldt het voor elk feestje en partijtje door het jaar heen. Wees een wijze baas en neem je hond bewust mee in je planning. Laat je hond een volwaardig deelnemer zijn aan het feest, op een manier die past bij je hond èn bij jou.

Geniet van de feestdagen!
Ik hoop dat jullie deze allemaal ingaan met een complete planning waarin staat: “DAT doen we met de hond!”

Bronvermelding: Hond InZicht, geschreven door Marleen van Baal