Van harte gefeliciteerd met de adoptie van uw nieuwe huisgenoot! Wij hopen dat u en uw nieuwe hond veel van elkaar gaan genieten en elkaars leven op prettige wijze zullen verrijken.

Aankomst thuis

• De kennismaking met de hond van zijn nieuwe thuis is een spannende gebeurtenis, zowel voor u als uw hond. Geef de hond rustig de tijd om even overal te snuffelen en
laat hem overal toe waar hij in huis mag komen. Vertel uw kinderen dat zij de hond met rust moeten laten.

• Laat de hond uit zichzelf kennismaken met eventuele andere huisdieren, zonder dit te forceren. Het liefst met zo weinig mogelijk tussenkomst van u. Aai honden vooral niet bij hondenkennis-makingen.

• Na het onderzoek van de hond van zijn nieuwe thuis laat u de hond zien waar zijn eet- en drinkbak staat en wijst hem de slaapplaats.

• Ongetwijfeld zullen mensen uit uw omgeving zeer benieuwd zijn naar de hond. Stelt u het bezoek van belangstellenden echter voorlopig even uit tot de hond gewend is aan zijn nieuwe situatie en baasje. De hond moet nog wennen aan het huis en nieuwe baasje en veelvuldige bezoekers kunnen hem dan verwarren en onrust veroorzaken.

• Sommige honden kunnen wat bang of schrikachtig reageren op mensen, soms meer van mannen dan van vrouwen. Andere honden kunnen juist weer wat bang zijn naar andere honden. Ook kan de hond schrikachtig reageren bij het uitlaten omdat zij bijvoorbeeld nog geen verkeer zijn gewend. Het ligt er helemaal aan wat de hond in zijn vorige leven gewend was. Geleefd op een drukke straat? In een vol asiel gezeten van pup af aan? Eenzaam aan de ketting gelegen? Heb begrip voor de hond en gun de hond aan de nieuwe omstandigheid te wennen. Troost en aai de hond niet bij angst, maar wees kordaat en vrolijk (dat is wat anders dan de hond helemaal te negeren). Schroom niet om hulp in te schakelen als de hond na een gewenningsperiode nog steeds angstig is.

Eten/drinken en behoefte doen

• Soms kunnen honden in hun nieuwe huis veel water drinken. Geen reden om direct ongerust te zijn voor u. Meestal is dit het gevolg van de overschakeling naar een ander klimaat en drogere lucht in huis door bijvoorbeeld centrale verwarming. Veelal heeft de hond zich hier na een paar dagen aan aangepast en drinkt hij niet meer zo vaak.

• Wordt niet boos als de hond een ongelukje heeft en in huis plast. Bedenk dat alles nieuw, spannend, onbekend en soms wat overweldigend kan zijn voor de hond. Ook kan de stress van de reis en de veranderde omstandigheden inwerken op het urineproducerend systeem van de hond. Denk maar na hoe mensen ook vaak van de zenuwen moeten plassen!
Ruim zonder iets te zeggen het plasje op en wanneer de hond tijdens het uitlaten zijn behoefte doet prijst u hem uitbundig met stem en eventueel lekkertje. Zo leert de hond al snel het verband te leggen tussen buiten de behoeften doen en een beloning daarvoor krijgen.

• Misschien heeft de hond de eerste dagen wat last van diarree. Het kan door de spanning van de verhuizing komen, maar ook van de overschakeling naar ander voer. Overvoer de hond niet met allerlei lekkers.

• De hond kan steelgedrag vertonen. Wellicht heeft hij altijd honger gehad, en moest hij veel moeite doen om aan eten te komen. Toon hier begrip voor en ruim zaken gewoon goed op.

Kinderen

• Laat uw jonge kind(eren) nooit zonder uw toezicht alleen met de hond, zelfs al u denkt dat het wel even kan. Jonge kinderen bevinden zich meestal op gezichtshoogte van de hond en kunnen onbedoeld bij de hond een reactie veroorzaken waardoor de hond zich genoodzaakt voelt zich te verdedigen. De signalen die de hond tevoren hierbij afgeeft kunnen jonge kinderen nog niet begrijpen en dit zou mogelijk kunnen resulteren in een bijtincident. Ook al is uw hond heel lief en rustig met de kinderen: voorkomen is beter dan genezen, zeker waar het kinderen en honden betreft.

Uitlaten

• Wanneer u de halsband omdoet om te gaan wandelen, let er dan goed op dat deze eerder strak dan los zit en controleer of de hond er niet met zijn kop uit kan glippen. Het lijkt naar om de halsband wat strak te doen, maar als uw hond schrikt en vervolgens uit de halsband glipt en de benen neemt richting snelweg, dan is de situatie vele malen erger. Honden die erg angstig reageren op geluiden of objecten buiten kunt u het beste zowel een halsband als een tuig aandoen en deze alle twee met afzonderlijke riemen aanhaken. Doe dit in elk geval tot de hond gewend is aan de situaties die zich buiten kunnen voordoen.

• Is uw hond tijdens het uitlaten in het begin wat onzeker en bang voor alles wat hij onderweg tegenkomt, laat hem dan steeds volgens een vaste route uit. Zo leert de hond wat hij/zij kan verwachten onderweg en raakt vertrouwd met de gebouwen, geurtjes en geluiden. Wanneer de hond zich op deze route zelfzekerder en vertrouwd voelt, neem er dan bijvoorbeeld een straat bij. Ook dit weer tot de hond deze extra straat met meer zelfvertrouwen doorloopt. Zo kunt u dit steeds verder uitbouwen.

Alleen thuis blijven

• De hond kan verlatingsangst hebben. Dit kan zich uiten in janken, blaffen, vernielen of onzindelijk gedrag. Het alleen zijn moet rustig worden opgebouwd. Laat binnenshuis de hond niet steeds achter u aanlopen, maar sluit deuren achter u. Ga heel kort naar buiten en kom weer terug. Voer de tijd langzaam op (bij 1 minuut, 5 minuten, 10 minuten). Maak geen drama van het weggaan en terugkomen, geen troostende woordjes of knuffels. Geef geen straf bij vernieling of een plasje op de vloer. Juist door neutraal te doen toont u de hond dat het heel gewoon is om weg te gaan en terug te komen. Probeer te vermijden om binnen te komen terwijl de hond blaft, want dan leert hij dat blaffen helpt om u terug te krijgen. Een bench kan als veilige plek worden beschouwd door een hond. Maar ook een bench kost training en is niet bedoeld voor simpelweg de hond opsluiten. (tip: zoek op de woorden ‘verlatingsangst’ en ‘hond’ op internet voor meer adviezen).

• Wanneer uw hond na verloop van tijd gewend is aan u en zijn nieuwe thuis, kijk dan eens waar de kwaliteiten en behoeften van de hond liggen. Sommige honden vinden het geweldig om naast de fiets te rennen om hun energie kwijt te kunnen, anderen zullen graag speurwerk doen of vinden een behendigheidscursus erg leuk. En sommige honden vinden flyball, treibbal of doggydance geweldig om te doen. Er zijn legio mogelijkheden om samen iets met uw hond te ondernemen bij een goede hondenschool. Samen bezig zijn op het vlak van de kwaliteiten en aanleg van de hond is erg goed om de onderlinge band te verstevigen en bovendien een plezier voor zowel de hond als de baas!

Wij wensen U nogmaals heel erg veel plezier met uw nieuwe hond. Heeft u nog vragen of opmerkingen, neemt u dan contact met ons op. Wij zullen onze uiterste best doen u zo goed mogelijk terzijde te staan en te informeren.